Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202591

De wilde stier

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Steenis-van den Dikkenberg, Mieke van

jeugd kerkgeschiedenis

Saskia Schouten

23-02-2024

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In 1508 wordt er in Chepingsadbery een vrouw ter dood veroordeeld. Ze wordt als een ketter beschouwd omdat ze in Jezus gelooft. Ze is door een slechte, oneerlijke rechter tot de brandstapel veroordeeld. Deze rechter schept er genoegen in om ketters te zien branden.

Als het vonnis voltrokken is, rent er ineens een dolle stier door de straten. De mensen zijn doodsbang maar de stier doet hen niets, hij heeft maar een doel en dat is de rechter. De stier doodt hem en de mensen beseffen dat dit zijn straf is.

Jaren later vertelt vader Webbe deze geschiedenis aan zijn zoon Richard, die hij als ketter beschouwt. Van zijn baas leert Richard veel over het geloof en de Bijbel. Hij wil er steeds meer van weten en drinkt de woorden van zijn baas in als water. Later komt hij met zijn baas in de gevangenis. Hoe het met hen verdergaat wordt niet beschreven.

Dominee Joris Marsch krijgt vijanden doordat hij het evangelie brengt. Hij moet voorkomen bij de graaf en belandt in de gevangenis. Joris blijft trouw aan God. Als hij door de bisschop ondervraagd wordt, krijgt hij de kans om alles te herroepen. Dat weigert hij, hij wil Christus niet verloochenen. Hij wordt ter dood veroordeeld en wordt in de ergste gevangenis gegooid die er is. Hij krijgt de kans om zijn gemeente een brief te schrijven.

Op 24 april 1555 wordt het doodvonnis voltrokken.

De titel van dit boek doet vermoeden dat het hele boek over het leven van de rechter gaat. Dat is niet het geval. Het betreft slechts de eerste hoofdstukken van dit boek. Het grootste gedeelte van het verhaal gaat over dominee Marsch.  Een titel over deze dominee zou passender zijn.

Op de flaptekst staat dat het boek geschikt is voor kinderen van ongeveer zeven jaar. Daar denk ik anders over, vanaf tien jaar zou passender zijn. Er zou eenvoudig taalgebruik zijn. De schrijfstijl is dat wel maar de aangehaalde Bijbelteksten en psalmen zijn dat niet. Woorden als ‘toorn’ en ‘ketter’ verdienen uitleg. De Bijbelteksten komen uit de Statenvertaling, niet zo gemakkelijk dus met woorden als ‘wederpartijders’ en ‘mijn nieren verlangen zeer in mijn schoot’. De berijmde psalmen bevatten nog moeilijkere woorden zoals: ‘trotsaards’, ‘wanbedrijf’, ‘arglistigheden’.

Dit boekje is boeiend en de illustraties zijn kunstwerken op zich.

Dit is het tweede deel van de serie over martelaren uit de kerkgeschiedenis.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.