Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202526

De vrouwen van Hendrik de Jong

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Oord, Steffie van den

Historische verhalenbundel

Sjoerd Veenman

05-09-2023

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Inhoud:

Wie denkt dat het begrip seriemoordenaar iets van onze tijd is, zal die mening moeten bijstellen. Ook in vroegere tijden waren er mensen, vooral mannen, die een spoor van dood en verderf in hun omgeving zaaiden.

Velen hebben van Jack de Ripper gehoord, de bijnaam van een moordenaar die huishield in de arme Londense wijk Whitechapel, en het daar vooral op prostituees had voorzien.

Veel minder bekend is Hendrik de Jong, maar ook hij doodde een aantal vrouwen en dat in Nederland en Vlaanderen. Vrouwen die hij eerst wist te verleiden en van wie hij zoveel mogelijk geld en kostbaarheden aftroggelde. Steffie van den Oord vertelt het verhaal van die onfortuinlijke dames.

Waardering:

Steffie van Oord weet behoorlijk wat van geschiedenis. Ze schreef dan ook al verschillende historische romans en een interessante verhalenbundel: De vrouw met de bijl.

Haar nieuwe boek wordt gepresenteerd als een roman, maar in zekere zin is het een verhalenbundel. Na elkaar worden verschillende vrouwen geportretteerd, die slechts door een ding met elkaar verbonden worden: ze komen Hendrik de Jong tegen en dat pakt slecht voor hen uit. Sommigen overleven het, maar raken wel veel geld kwijt. Mintens twee anderen verdwijnen, en een ander duo, uit België, wordt koelbloedig vermoord waarna De Jong hun huis in brand steekt.

De schrijfster heeft een scherp oog voor details en lezend steek je een hoop op over het eind van de negentiende eeuw en de destijds geldende mores.

Minpunten:

Van Oords boek is bepaald geen thriller. Echt spannend wordt het in mijn beleving niet. Dat komt vooral omdat het non-fictie element hoog is. Fantasie en gevoel voor drama zijn ondergeschikt aan de feiten. Dat is een keuze die gemaakt mag worden, maar daardoor is het boek vooral geschikt voor mensen die van geschiedenis houden en wat minder interessant voor de liefhebbers van ontspannende detectives.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.