Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20224

De vergeten Holocaust

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Zoni Weisz

autobiografie oorlog Holocaust

Saskia Schouten

27-04-2021

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Zoni Weisz is een bijzondere Holocaust-overlevende. Hij is een man van twee werelden, die van de Sinti-cultuur en Nederland. Net als de Joden werden de Sinti en Roma-zigeuners uitgemoord door de nazi’s. Toen zijn ouders, zusjes en broertje werden opgepakt, logeerde hij bij zijn tante en ontkwam aan het transport naar Auschwitz.

Hoewel hij voor automonteur leert, komt hij in de bloemenwereld terecht. Hij schopt het heel ver  als ontwerper en topbloemist. Hij mag de bloemstukken verzorgen voor de inhuldiging van koningin Beatrix en het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima.

Zoni blijft last houden van zijn oorlogsverleden. De verwerking van dit verleden loopt als een rode draad door het boek heen. Een andere rode draad is het feit dat de Sinti en Roma nog steeds gediscrimineerd worden.

Zoni is nu woordvoerder van de internationale Sinti- en Romagemeenschappen. Het boek geeft een heel ander beeld dan het negatieve beeld dat veel mensen van zigeuners hebben. Er wordt ook benoemd waardoor dat negatieve beeld is ontstaan. Achter in het boek staat de stamboom van Zoni en een korte beschrijving van de geschiedenis van de Sinti en de Roma.

Een emotioneel aangrijpend verhaal.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.