Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

16080

16080

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Ehle, John

Christelijke roman

Frea Kroese

29-08-2016

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Natuurlijk heeft Maya Angelou een voorwoord voor dit prachtige en vreselijke verhaal geschreven. En zoals zij een voorwoord schrijft waarin ze precies zegt wat er gezegd moet worden over de reis van August King, zo kan ik het in de recensie nooit verwoorden. Natuurlijk kan ik dat ook niet. Ik heb Maya’s geschiedenis niet. Zij is als Afro-Amerikaanse waarschijnlijk ook door diepe dalen gegaan, net zoals Anne tijdens deze reis. Deze reis die vanuit August wordt beschreven. Zijn simpele en moedige boerenhart gaat ook door diepe dalen en over hoge bergkammen. Je beleeft wat hij beleeft tijdens deze onverwachte reis aan het eind van het groeiseizoen. Een reis die alleen maar tot doel had om zijn jaarlijkse voorraden te kopen en zijn schuld af te betalen, zodat zijn boerderij eindelijk zijn eigendom was. Jaren van hard werken waren er aan voorafgegaan en tijden waarin het lijden hem niet bespaard was gebleven.

Ik heb genoten en in vette angst gezeten tijdens deze reis. Die angst was niet zozeer Augusts angst maar meer die van Anna. Wonderlijk hoe je door de reis van een persoon betrokken raakt bij het leven van andere personen. Hoe je door een verhaal meegetrokken wordt naar een onmogelijk stuk van onze geschiedenis. Een stuk dat nooit geschiedenis had mogen zijn. Hoe vreselijk ging het eraan toe. Mensen waren gebruiksvoorwerpen voor alle mogelijke doelen, de economie en de seks. En wie in het systeem was nu werkelijk vrij. De vreselijke binding van macht, de onmacht binnen het systeemdenken, de onrechtvaardige toestanden, het grote onrecht, de leugens, de dood.

Het diepe verlangen naar zuiverheid dat August koestert, komt steeds weer terug. Het raakt aan je eigen verlangens. Je ziet hoe snel dat een te hoog verlangen wordt. Hoe snel het bezoedeld is. Hoe onbereikbaar het wordt. En toch klaart hij de klus, wordt hij uiteindelijk de held. Ondanks de diepe worstelingen, de onmacht, de angsten en de uiteindelijke vrijheid. Vrijheid omdat hij alles kwijtraakt maar het belangrijkste heeft gevonden.

Een prachtig boek met meer lagen.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 1 Average: 5]

 

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.