Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

14156

14156

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Bond, Douglas

Historische roman

Frea Kroese

18-12-2014

 

 

BESTEL

Recensie

De oorspronkelijke titel van deze historische roman is: the thunder, wat waarschijnlijk een betere titel is dan ‘De Leermeester’, zoals hij in het Nederlands heet. Toch was John Knox niet alleen iemand die bulderend op de preekstoel stond, hij was onvermoeibaar als het onderwijs betrof. Door de beleving van een van zijn leerlingen, die het dichtst bij hem leefde en het langst trouw is geweest in zijn dienst aan zijn leermeester, maakt de lezer het leven van de leerling mee en dus ook dat van John Knox.

De leerling, George Douglas, is een zoon van een lagere edelman. Zijn vader heeft John Knox opgedragen hem en zijn broer onder zijn hoede te nemen, overal waar hij zou gaan. Dat brengt George op de vreselijkste plekken van de samenleving In de diepste rioolput van een kasteel na een verschrikkelijk bombardement en vervolgens op een galeischip van de Fransen, waar ze de ene na de andere slaaf aan de roeiriemen zien sterven. Na bijna twee jaar worden ze vrijgelaten, maar zijn ze voortdurend op de vlucht voor koningen en bisschoppen die niets van die protestanten moeten hebben en hen op de brandstapel willen zien.

Uiteindelijk brengt George een groot aantal jaren in Genève door aan de voeten van Calvijn. Daar wordt hij volwassen en ontdekt hij zijn eigen bediening: het zorgen voor de weduwen en de wezen. Zo vervult hij samen met zijn leermeester de volmaakte taak van een christen op aarde: vertellen over Jezus en zorgen voor de arme mensen.

John Knox trouwt tot twee keer toe, en krijgt een aantal kinderen. George ontfermt zich eerst over zijn twee zonen, wanneer de eerste vrouw gestorven is, en is als een leermeester, moeder en vader voor de zoons van John Knox, omdat die het gewoon te druk heeft met zijn roeping als prediker en zijn nooit aflatende ijver om scholen te stichten, van basisschool voor de kinderen tot universiteit En aan het eind van het boek zorgt de suggestie van de verborgen verliefdheid van George voor de tweede vrouw van Knox, dat je door wilt lezen. Maar de hoofdmoot: waarom het politiek zo ontzettend gevaarlijk was om protestant te willen zijn in Schotland en Engeland wordt goed duidelijk. De enorme strijd die woedde tussen de duistere machten van de kerk en de staat enerzijds en de kracht van het evangelie anderzijds, is boeiend uitgewerkt. Historisch erg interessant.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *