Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18132

De eigenzinnige juffrouw Ellison

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Miller, Carolyn

Historische roman

Diane Kooistra

07-11-2018

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Ik vond dit een boek met een mooie cover die ik gelijk op zou pakken in de boekhandel maar de titel komt een beetje vreemd op mij over. Het geeft namelijk gelijk een mening over de hoofdpersoon die mij na het lezen het meeste bijbleef.

Nicholas komt in het huis van zijn oom in Glouchester wonen en leert de mensen die in de omgeving wonen kennen, zo ook Lavinia Ellison, de dochter van de dominee. Vanaf het eerste contact loopt de relatie tussen hen tweeën stroef. Dat komt onder andere door wederzijdse vooroordelen en aannames. En door het verschil in stand; de een van adel en de ander een burgermeisje. De baljuw van Nicholas maakt van het onderhoud van de huizen van de arme bevolking een potje en daar lijden de mensen onder. Het verschil tussen adel en burger is groot en wordt hier heel mooi neergezet door de auteur.

Lavinia doet alles om deze mensen te helpen en gaat er bijna zelf aan onderdoor. Nicholas vindt haar en daarna is ze noodgedwongen zijn gast zodat ze kan herstellen. Tijdens deze periode komen ze nader tot elkaar maar gaan ze ook de strijd aan met de reacties van de mensen die hun na staan.

Dan komt Lavinia achter een groot familiegeheim en komt alles in een ander daglicht te staan. Ze twijfelt heel erg aan de woorden van Nicholas en vertrekt net als hij naar Londen. Daar leren ze elkaar opnieuw kennen in een totaal andere omgeving. De vraag is of hun ontluikende liefde bestand is tegen de roddels en achterklap van de Londen Society.

Dit boek is een heerlijk lezende roman, het verhaal en de romance kabbelen voort en lopen als een rode draad door het boek heen. Heerlijk wegdromen in een tijd die het beeld oproept van mooie jurken, ongerepte natuur en de oude verschillen tussen de verschillende standen.

Maar ook in deze roman ontbreekt niet de diepere laag die ik als lezer altijd zo waardeer. Nicholas vindt de liefde voor een vrouw, maar ook de liefde voor God en de auteur beschrijft heel duidelijk zijn strijd, wanhoop en uiteindelijke vertrouwen in Hem die ons pad al voor ons uitgestippeld heeft. De grote drempels die beide hoofdpersonen moeten overwinnen staan hierin centraal. De keuzes die in het verleden gemaakt zijn en nu weer gemaakt worden zijn zo bepalend en goed beschreven. Je moet echt even doorlezen in dit boek om tot de kern te komen maar daarna is het het lezen meer dan de moeite waard. Ik kijk uit naar de andere delen van de Regency bruiden.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: De eigenzinnige juffrouw Ellison

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.