Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20234

De droom van de bibliothecaresse

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Kim Vogel Sawyer

roman Amerika 1930 mijndorpen

Frea Kroese

31-05-2021

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Adelaide Cowherd is een gelukkig meisje. Ze is studente aan een universiteit in Lexington, Kentucky en vindt het heerlijk om te studeren. Naast de studie heeft ze een baantje in de plaatselijke bibliotheek. Maar in de jaren dertig kwam Amerika in de grootste economische crisis van de eeuw en raakten veel mensen na de beurskrach werkloos. Zo ook Adelaides vader. Zo blijkt van de een op de andere dag dat ze een studieschuld heeft, het examen waar ze zo hard voor geleerd heeft niet meer mag doen, haar kamer moet verlaten en zelfs niet meer in de universiteitskantine mag eten. Als ze in haar postvak had gekeken, was ze eerder op de hoogte geweest, maar ze had haar neus alleen in de boeken gestoken. Addy gaat niet bij de pakken neerzitten en gaat op zoek naar onderdak en een baan.

Emmett Tharp is een ongelukkige jongen. Hij is afgestudeerd aan dezelfde universiteit op bedrijfskunde, maar hij heeft geen idee waar hij ooit een baan zou kunnen vinden die bij hem past. Hij keert terug naar huis in Boone’s Hollow, een van de bergdorpjes, waarvan alle mannen in de mijnen werken, de mensen erg arm zijn en niet veel aandacht besteden aan basisonderwijs of zelfs maar middelbaar onderwijs. Door een ontwikkelingsplan van de regering krijgen Emmett en Addy de kans om in een bibliotheekproject te stappen in Boone’s Hollow. Emmett als bibliothecaris en Addy als rondbrenger van de materialen, waarbij ze gebruik moet maken van een paard om het rondje over de berg te kunnen doen. En dan is er Bettina, een jonge, stoere en directe meid van de berg. Al die jaren heeft ze op Emmett gewacht.

Door dit boek krijg je zicht op geschiedenis, gedrags- en gebiedsontwikkeling, realistische romantiek, sociale systemen en traditionele familielijnen. De zoetheid van de betere afloop met zicht op nog meer geluk maakt het verhaal compleet. De schrijfster kiest voor schrijven vanuit het perspectief van de verschillende rollen. Ze schrijft in de verleden tijd. Haar leidmotief zijn de woorden van Jezus: “Heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten.”

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.