Davita, een Amerikaans Joods meisje geeft in de zomervakantie na haar middelbare school Engelse les aan een Joodse jongen. Noach is net in Amerika aangekomen, na een oorloglang verblijf in Auschwitz. Zijn hele familie is omgekomen bij de inval van de Duitsers in zijn stad Kralow in Polen.
Door Davita's ogen kijken wij in het leven van de zwaar getraumatiseerde tiener. Door haar oren horen we het verhaal. Door haar fijngevoeligheid voelen we de zwaarte van de ellende en de moeite van het delen van de dingen uit zijn leven aan haar, maar het is haar zusje van vijf, Rachel, die de drempel lager maakt. Zij nodigt hem in haar onbevangenheid uit om te kunnen vertellen. Door haar nieuwsgierigheid en vrijheid komt er openheid voor hem.
Noach staat symbool voor de enige overlevende uit de vreselijke Holocaust, de verwoestende Duitse vloed die Europa overstroomde. Hij vertelt Davita, hoe hij de leider van hun synagoge, Benyomin, heeft geholpen hun synagoge en de ark, die midden in de synagoge staat, op te knappen en te beschilderen met alles wat God heeft geschapen. In Noach heeft de wereld een nieuwe kans om tot leven te komen. In Noach zal de Joodse kunst en cultuur niet verloren gaan, maar behouden blijven.
Dit boekje zou ik vooral tieners vanaf 12 jaar aanraden om te lezen, nadat ze zich op de hoogte hebben gesteld van de Holocaust en de situatie van de Poolse en andere Europese Joden in de Tweede Wereldoorlog.
Geef een reactie