Bijbelse relatievormen in de 21e eeuw
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
Een handleiding, geschikt voor ouders en hun kinderen over hoe je op een Bijbelse manier omgaat met het vormen van relaties en met name de relatie die het dichtst bij komt: de levenspartner. De grondslag voor het leven, dus ook voor relatievorming, is en blijft God zelf. Het is goed om dit boek in zijn geheel te lezen en later er steeds weer bij te pakken in het gesprek met de kinderen, de jeugd, je aanstaande levenspartner. Het boek is geschikt als begeleider bij de processen, die gaandeweg in de relatievorming plaatsvinden. Er wordt stevig stelling genomen voor het hebben van een relatie met God voordat je een relatie met wie dan ook aangaat, en dat zijn natuurlijk in eerste instantie vrienden. Er wordt net zo stevig stelling genomen voor het omzien naar elkaar in het gezin en in groter verband met name met betrekking tot je relatie met God. Een ideaalplaatje is het soms wel, maar wel een geweldig ideaalplaatje. Wat is er fijner dan een mooi vertrouwen en goede openheid onder elkaar, zodat zonden kunnen worden beleden en vergeven. Wat geweldig zou dat zijn, als dat in het gezin en in de vriendenkring normaal was! (Hoe weinig ouders kunnen hun kinderen om vergeving vragen?)
Wat is er inderdaad een mooier begin dan dé kus op het stadhuis als eerste seksuele daad van overgave naar elkaar. Ik vind de onderbouwing hiervoor goed en haalbaar mits iedereen meewerkt en ziet dat het nodig is om alle Bijbelse principes toe te passen tot en met de concreet beschermende en begeleidende rol van de vader in het gezin. Terecht zegt dit boek dat één ding keihard nodig is in onze cultuur: een echte reformatie op het gebied van seks. En superscherp: ik-gerichte seks is foute seks en niet tot Gods’ eer. Ik zou dit boek zeker aanbevelen aan ouders en jonge mensen. Gewoon omdat het volledig vasthoudt aan wat God vanaf het begin bedoeld heeft op het gebied van gezinsbetrekkingen, vriendenkringen, relaties en huwelijk.
Toch zou ik zeggen dat dit boek een zekere eenzijdigheid heeft. Die eenzijdigheid is bewust gekozen. Het gaat om onze relatie en verantwoordelijkheid naar God in ons hele leven. Daar zijn ook de verwerkingsvragen op gericht: dat de lezer zich bewust wordt van de principes waarin relatievorming in onze huidige cultuur plaatsvindt en dat die principes haaks staan op de Bijbelse norm. Dat moge duidelijk zijn en duidelijk worden. Daarom vind ik het positieve en uitputtende hoofdstuk over vriendschappen steengoed.
Maar pornografie is in onze maatschappij haast niet te ontwijken en de scheidingsmentaliteit zit intussen diep verankerd in onze cultuur. Er is meer nodig om dit boek van harte te kunnen lezen. Natuurlijk wordt de theorie daarvan uitstekend verteld in de eerste hoofdstukken. Maar toch…
Ik mis het persoonlijke. Zoals Arjet Borger een heel persoonlijk boekje heeft geschreven met de titel: Van alles over seks. Je zou het er mee oneens kunnen zijn dat er in dat boek vanuit de jonge mens gedacht wordt, maar soms heeft dat ook voordelen, want dan komen de gevoelens om de hoek kijken en zijn gevoelens ook bespreekbaar geworden.
Ik geloof dat beide moeten bestaan. Het is niet alleen nodig om open te zijn over je zonden, het is ook nodig om open te kunnen en mogen zijn over je gevoelens en de ontwikkeling van je eigen persoonlijkheid door je eigen keuzes. Dat is wat ik in dit overigens uitstekende handboek mis. Tussen het ontwaken van je eigen seksualiteit en het bewust ‘ ja’ zeggen op het stadhuis, zit een wereld van gedachten en ontwikkelingen en hartbewegingen. Daar tipt Arjet Borger in haar boek heel concreet aan en dat vind ik waardevol. Een kind of een tiener zijn gewoon nog ik-gericht, om maar van de adolescent niet te spreken. Dat is geen ‘ cultuurlijk’ vooroordeel. Zij zijn in ontwikkeling om verantwoordelijkheid te gaan dragen voor hun eigen leven, hun eigen relatie met God en hun eigen relaties met vrienden. Daar komen heel wat vragen en gevoelens bij om de hoek kijken.
Dit boek is een prachtig handboek voor mensen die het nodig hebben om de grondslag van hun leven steeds te kunnen blijven zien. Hoe zit het ook alweer? Andere boeken kunnen je in de moeilijke tijd van groei naar volwassenheid helpen om je eigen gedachten en gevoelens onder ogen te komen en daarmee naar God toe te gaan en die niet direct gelabeld te zien als ‘ zonde’ of ‘ fout’. Het zou zo kunnen zijn dat dit boek over relatievorming, juist door de uitgebreide behandeling van de onderwerpen, jonge mensen afschrikt (maar dat is mijn eigen vooronderstelling). Ik pleit ervoor om een dunnere en toegankelijker boekjes te maken die echt alleen voor jongeren zijn, met de onderwerpen: “identiteit”, “jij en de Bijbel”, “hoezo trouwen?”, “liefde en seks”, “verkering of niet?”, “vriendschappen”, “hoe vind ik de juiste?”, “de hogere weg van huwelijksvoorbereiding”, “huwelijk” en “huwelijk en seksualiteit”. Een mooie literatuurlijst over relatievorming is achter in het boek te vinden. Ik geef dit boek 4 sterren om de gedegenheid en de recht(vaardig)e lijn van de inhoud.
Jouw waardering
Geef jouw waardering voor dit boek:
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie