Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

10049

Autibiografie

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Jacobs-van den Hurk, Nicole

De wereld door de ogen van iemand met autisme

Frea Kroese

27-10-2010

5 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Je zou zo graag willen dat dit verhaal een prachtig, sprookjesachtig mooi eind heeft! Maar autistisch zijn is een levenslang gevecht met de wereld in je en de wereld om je heen. Doordat de schrijfster onder de huid van Karin is gekropen en dit verhaal in de ik-vorm vertelt, is er geen ruimte om te ontsnappen aan de wereld waarin Karin leeft. Je kijkt zoals zij kijkt. Je voelt wat zij voelt. Je beleeft wat zij beleeft. En zo totaal anders dan je zelf kan kijken en voelen en beleven!

Je voelt je gepest. Je voelt je onbegrepen. Je voelt je verloren. Je voelt je hopeloos. Je voelt je verlaten. Je voelt je voor gek staan. Je voelt je onveilig. Je voelt je gebruikt. Je voelt je een speelbal van de wereld om je heen en van je eigen dwangmatigheden.

Wat Karin doormaakt, wat zij ervaart, zoals zij het vertelt, zoals ik het mij kan indenken; het maakt dat ik mij een bewoner van een andere planeet voel. Een vreemd soort allochtoon, die nooit ergens geaccepteerd zal worden als een mens dat hier op deze aarde hoort te zijn, haar plek hoort in te nemen.

Karin ontdekt waar ze goed in is, en waar ze energie uit haalt. Toch blijft de chaos om de hoek liggen en de paniek en de depressies zijn nooit ver weg. Soms gaat het voor een tijd "goed" en voelt zij zich veilig en gelukkig en vaak gaat het niet goed en heeft ze veel hulp nodig om verder te komen. Ik voel opluchting als er iemand is, die haar helpt en heel veel duidelijkheid en orde kan geven in haar leven. Ik voel blijdschap als zij er een keer een weekend uit kan zijn en ongelooflijk geniet van het leven.

Aan het eind van het boek voel ik een diep verdriet over mijn onmacht als mens om er op een goede manier te zijn voor mensen zoals Karin en ik hoop dat dit boek iedere belangstellende en belanghebbende kan helpen om beter om te gaan met mensen met autisme. Deze mensen zijn bijzondere mensen, die als een prachtige diamant kunnen stralen als zij in alle veiligheid precies dat kunnen doen waar zij goed in zijn en geschikt voor zijn.

Ik geef dit boek 5 sterren, omdat de schrijfster mij heeft meegesleurd in Karins leven en niet anders doet dan zorgen dat ik haar liefkrijg. Ze dwingt me op die manier om stil te staan bij de uniekheid van het anders-zijn van mensen. Een intens boek!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.