In achtendertig nachten worden we door Janne IJmker meegenomen terug in de tijd, naar de 18de eeuw. De eerste scene in het boek beschrijft hoe een man crepeert van de pijn, doordat hij iets verkeerds heeft gegeten. Tevergeefs verwacht hij hulp van zijn vrouw. Daarna volgt een verhoor over verdachte omstandigheden waarin hij is gestorven en de toon is gezet: Elsjen Roelofs heeft haar man vermoord en komt in de gevangenis. Het is een echt gebeurd, er zijn akten waarop Janne IJmker haar verhaal heeft gebaseerd, maar wat is het verhaal achter deze feiten? Het zou zo maar kunnen zijn gegaan zoals de schrijfster ons vertelt door de mond van Elsjen Roelofs zelf.
Als Elsjen bevallen is van haar kind en hersteld van de zwangerschap, gaat ze schrijven in de gevangenis. Ze wil het verhaal vertellen voor haar kinderen, waarom zij onschuldig is. Zo komt haar levensverhaal op papier. Na elk hoofdstuk verwerkt Elsjen wat haar is overkomen en hoewel het zich afspeelt in een heel andere tijd, zijn haar vragen over het leven zo universeel dat je je als lezer erin gaat herkennen. Ook haar worsteling met het geloof, terwijl ze ondertussen in de gevangenis het Bijbelboek Job leest, onderstreept die ontwikkeling van het karakter dat Elsje ondergaat.
Janne IJmker heeft dit alles knap geschreven, zo authentiek mogelijk door het gebruik van oude woorden, soms zelfs ruw taalgebruik, de beschrijving van de landbouwgebruiken van die tijd, de gewoontes uit de achttiende eeuw die zo levendig worden geschetst. Elsjen groeit ook door haar taalgebruik voor haar levensverhaal steeds volwassener te laten worden. Zo trekt Janne IJmker je het verhaal in, aan het eind kun je haast niet anders dan begrip opbrengen voor de situatie. Dan komt het vonnis niet geheel als een verrassing, maar de wreedheid van de straf is schokkend. Een heftig verhaal, maar zeker de moeite waard om te lezen, niet alleen door de inzichten die Elsjen tijdens haar schrijfproces verwerft, maar ook omdat het stimuleert om terug te kijken op je eigen leven en je handelen te overdenken.
Het is een terecht winnaar van de Publieksprijs van het Christelijke boek in 2007.
Geef een reactie