Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

Bruna heeft het al, de mogelijkheid om met een abonnement e-books te lezen voor 9,95 per maand, Bliyoo. Recent heeft ook Bol.com deze mogelijkheid geopend, onder de naam ‘Kobo plus’. De prijs is 9,99 per maand. Echter, bij Bol heb je veel meer keus. Zij stellen maar liefst 36.000 boeken beschikbaar, waaronder ook de boeken van bekende christelijke auteurs, vooral uit Amerika. Tien euro per maand lijkt veel, maar als je meer dan 6 boeken per jaar koopt, zit je al op die prijs. Natuurlijk mis je wel het gevoel van een boek in je handen, maar zelf heb ik hele positieve ervaringen met het lezen van e-books. Ik koop nog fysieke boeken, maar lees ze ook op de e-reader.

Ik ben daarbij lid van Elly’s choice, 2,95 per maand en dan ontvang je 8 boeken. Je kunt niet kiezen welke je zelf wilt. Dat is duidelijk een nadeel. Maar in tegenstelling tot Bliyoo en Kobo plus worden de boeken je eigendom. En dan is ineens het abonnement heel goedkoop. Elke maand zitten er wel 2 of 3 boeken bij die ik graag wil lezen. Dat komt dus neer op ongeveer 1 euro per boek. En ik ontwikkel een enorme bibliotheek van e-books, want je ontvangt er wel zo’n 100 per jaar. Niet bij te lezen dus. Heel soms zit er een christelijke roman bij, maar niet vaak.

Een totaal ander abonnement is mogelijk op luisterboeken. Storytel, voor 9,99 per maand. Als je veel met de auto reist, lijkt ook dat aantrekkelijk. Ze adverteren met de uitspraak dat er keus is uit duizenden boeken. Ik moet bekennen dat ik nog nooit een boek geluisterd heb, daarvoor is lezen me te lief.

Ouderwets, maar zelf ben ik lid van de openbare bibliotheek. Voor ongeveer 50 euro kun je alles ontvangen wat hierboven staat. En het is heerlijk om langs de schappen met boeken te slenteren en je keuze te maken. Bovendien kun je elk boek dat niet in je eigen bieb staat voor 50 cent reserveren. Dat maakt echt alles mogelijk. Toen ik nog bezig was met de studie literatuurgeschiedenis kreeg ik voor die 50 cent zelfs boeken uit de 18e eeuw. Mijn ervaring is dat bij de bieb ongeveer alles mogelijk is. Ook wat betreft luisterboeken en e-books is de keuze heel ruim. Bovendien vind ik het belangrijk om een dergelijke nationale voorziening die voor jongeren gratis is, in stand te houden.

Het allerlaatste wat ik wil noemen ligt binnen ieders bereik: de rommelmarkt of boekenmarkt. Zo kocht ik drie jaar geleden een complete cursus kunstgeschiedenis voor 30 cent! Bovendien kom je er erg leuke onverwachte boeken tegen. Daarom wil ik iedereen die een teveel aan boeken in zijn huis heeft adviseren: breng ze naar de rommelmarkt.

Cora van Dijk
03-04-2017Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.