Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

12069

13 uur

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Meyer, Deon

Thriller

Antoinette Schram

18-07-2012

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De wereld is niet mooi, dat blijkt in alle facetten van de thriller 13 uur, die je een dag laat meemaken van Bennie Griessel een inspecteur van de Zuid-Afrikaanse politie in Kaapstad. Een brute moord op een rugzaktoeriste, de vermissing van haar vriendin, die nog steeds wordt achtervolgd door de moordenaars, een tweede moord op de baas in de muziekindustrie, waar het moordwapen gevonden wordt in de handen van zijn dronken vrouw.

Het zijn de feiten waar de dag van politieagent Griessel mee begint. Nog los van zijn eigen problemen; zijn alcoholverslaving, zijn vrouw die hem 'tijdelijk' verlaten heeft, het contact met zijn kinderen, zijn slippertje van de vorige avond, de promotie die uitblijft op het werk en het coachen van de nieuwe generatie rechercheurs, die volgens het quotum van Zuid-Afrika uit verschillende etnische groepen bestaat. Grof taalgebruik, vloeken en ongeoorloofde seks, maken dit boek geen aanrader voor christenen, maar mijn nieuwsgierigheid naar deze VN thriller van het jaar, het Zuid-Afrikaanse decor en de geweldige spanning, zorgden ervoor dat ik het boek niet kon negeren.

Eerlijk is eerlijk: het is goed geschreven. Steeds weer wisselt het perspectief tussen de verschillende verhaallijnen in het boek. Daardoor weet je als lezer soms meer dan de politie. Tegelijkertijd krijgt het verhaal ook verrassende wendingen waardoor de spanning er goed in blijft. De schrijver Deon Meijer weet met woorden de scènes beeldend te beschrijven, zodat je helemaal in het verhaal getrokken wordt en ook letterlijk de afschuw, van misselijk makende details kunt voelen. Hoewel sommige karakters bijna karikatuur zijn neergezet, is het verbluffend wat hij met het samenspel daarvan kan doen. Bennie Griessel heeft ondanks zijn zwakheden een verbazingwekkend goede zelfbeheersing en blijft tot het eind toe onvoorspelbaar. Geen wonder dat het voor de wereld de thriller van het jaar is geworden.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: 13 uur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.