Vlucht uit de Grebbestreek.
Niek moet vaak klusjes doen voor zijn vader die klompenmaker is. Maar hij gaat liever met zijn vriend Roelof bij de soldaten in de loopgraven kijken en bij de uitkijkpost. Dat vindt hij veel boeiender. Bovendien kan het toch nooit goed doen bij zijn vader, denkt hij. Hij doet zijn uiterste best om op zijn oudste broer Nico te lijken maar dat mislukt steeds.
Als de oorlog begint moeten alle inwoners van Veenendaal evacueren. Niek gaat met zijn ouders en zussen aan boord van een rijnaak. De boot is overvol. Als ze in Krimpen aan de Lek aangekomen zijn, krijgen ze onderdak op een boerderij. Op een dag valt het zusje van Niek in een sloot. Ze verdrinkt nog net niet maar Niek denkt dat het zijn schuld is. Hij is bang voor de reactie van zijn vader.
Wegwezen is een heel boeiend verhaal over de begindagen van de Tweede Wereldoorlog. De auteur geeft de sfeer goed weer en je leeft helemaal mee met Niek. Jammer dat - voor de oorlog begonnen is – gesproken wordt over de Eerste Wereldoorlog. Die term werd pas gebruikt na de Tweede Wereldoorlog. De eerste werd Grote Oorlog genoemd. Ook hebben de kinderen vrij op zaterdag. Dat klopt ook niet want de vrije zaterdag kwam pas begin jaren zestig.
Geef een reactie