Claire heeft zich aangesloten bij het Franse verzet. Het is 1940 en de Tweede Wereldoorlog is net begonnen. Het verzet ziet dat vooral Joodse kinderen in gevaar verkeren en er wordt een transport naar Engeland gepland, bij een tante van Claire hopen ze de kinderen onder te brengen.
De inhoud van het boek gaat vooral over de belevenissen van de kinderen op het landgoed van tante Miranda en de verhouding tussen Claire en haar tante. Claire heeft weinig kaas gegeten van omgangsvormen en daardoor lopen relaties met tante en de kinderen niet soepel. Ook de kinderen hebben veel moeite met het leven op het landgoed, ze voelen zich in eerste instantie niet thuis. Maar wanneer er mogelijkheden komen om hun Joods-zijn te beleven en ze naar school mogen in het nabijgelegen dorp, ontstaan er vriendschappen. Ook komt er regelmatig een rabbi op bezoek. Toch dreigt er in Engeland ook gevaar, want niet iedereen is blij met de Joodse kinderen.
Langzaam leert Claire zich open te stellen voor de kinderen. Er gaat een mooie wereld voor haar open als ze een geheime tuin van de overleden zoon van tante Miranda ontdekt. En de komst van de Amerikaanse David is een zegen voor de kinderen, tante Miranda en Claire. Er blijven nog genoeg problemen, maar ook ontstaat er een hechtere gemeenschap op het landgoed.
Dit boek is een echte roman. Er zijn weinig beschrijvingen van de oorlog en toch voel je de omstandigheden aan waarin de hoofdpersonen zich bevinden. Dat is vooral zo door de ervaren schrijfstijl van Gohlke. Zij heeft dan ook al veel prijzen gewonnen met haar boeken. Soms vind ik de situatie iets te geromantiseerd beschreven, terwijl er sprake is van een zeer ernstige en gevaarlijke situatie. Maar alles bij elkaar een fijn boek om te lezen, met duidelijke christelijke waarden en respect voor het Joodse geloof.
Geef een reactie