Recht doen is best ingewikkeld. Rients Hofstra heeft het thema in een roman verwerkt. Het is het laatste deel van de serie “De Pluchen Revolutie.” Fictie en werkelijkheid worden op een knappe manier verweven.
Ik hou van kritische mensen. Niet alles in onze maatschappij is koek en ei. Niet elke politicus is eerlijk en niet elke hulpverlener is integer. Juist deze onderwerpen komen in dit boek aan de orde; kritisch en toch met humor.
Hoofdpersoon Gerben komt in contact met de Belgische Ann. Zij heeft een leven van huiselijk geweld, incest en misbruik door hulpverleners achter zich. Geen wonder dat haar leven een puinhoop is geworden en dat ze niemand meer vertrouwt. Bij Gerben vindt ze een luisterend oor en ongecompliceerde vriendschap. Haar levensverhaal is eigenlijk te gruwelijk om te lezen, laat staan om mee te maken.
Ook misstanden in politiek en maatschappij in Nederland komen aan de orde. Niet alles is wat het lijkt. Je kunt Hofstra een complotdenker noemen en wellicht klopt niet alles wat hij zegt, maar we weten inmiddels wel dat er in de politiek en door gezagsdragers gelogen wordt en informatie wordt achtergehouden.
Omdat ik zelf ook maatschappijkritisch denk, bevalt dit boek mij. Al ben ik het niet met alles wat hij schrijft met hem eens. En tegen het einde van het boek komen veel onderwerpen ‘nog even’ aan de orde, te vluchtig en ook iets te gemaakt. Alles bij elkaar is dit een knap geschreven boek met een inhoud om over na te denken, te gaan googelen en soms zelfs de waarheid te achterhalen die je nooit hebt gekend. Wel heeft Rients Hofstra een taalgebruik dat sommige christenen kan storen. Ondanks dat is dit boek een eyeopener met inhoud. En ook nog leuk om te lezen door de droge humor van de personages. En ja, het eindigt op een onverwachte manier.
Geef een reactie