Boven de psalmen zien we vaak een opschrift staan. Deze hebben stuk voor stuk een betekenis, waar we weinig van weten. Daarom wordt in dit boekje ingegaan op de literaire opschriften boven de prachtige liederen. Hun herkomst en betekenis wordt uitgelegd.
Ook het Bijbelboek Psalmen draagt een opschrift: Tehiliem. De betekenis hiervan komt in het eerste hoofdstuk aan de orde. Verrassend hoeveel achtergrond er bij een enkel opschrift naar voren komt. De auteur gaat diep op de Hebreeuwse woorden in. Zo is er een hoofdstuk over ‘een gouden kleinood’, ‘een gebed van David’, maar ook psalmen waarin we het uitschreeuwen naar God komen aan bod.
De psalmen zijn stuk voor stuk ingegeven door Gods Heilige Geest. Daarom verdienen zij onze aandacht. Het is fijn dat deze psalmen met oude en met nieuwe melodieën voor ons beschikbaar zijn. Wat zou ik graag weten hoe in hun tijd de psalmen gezongen of gereciteerd werden.
Dit boekje gaat ook in op de wijze van zingen: een gebed zing je anders dan een lofpsalm. Dit is voor mij heel herkenbaar; ik heb (als muzieklerares) heel wat psalmen getokkeld bij de snaren van de gitaar, maar ook uitbundig lofpsalmen gespeeld op het orgel. Van Lieshout gaat ook in op de psalmen voor de koordirigent. Steeds weer grijpt ze terug op de oorspronkelijke Hebreeuwse teksten.
Conclusie: al is het geen lijvig boek, vanuit deze diepe studie kunnen we veel leren over de psalmen. Iedereen die de behoefte heeft om zich te verdiepen in het Woord van God kan ik dit boekje aanbevelen. Het leidt er toe dat je de psalmen intensiever beleeft en zingt.
Geef een reactie