De meester heeft een leuk idee. Hij wil een topavond organiseren voor de afscheidsavond van groep 8. De kinderen mogen een onderwerp kiezen waarbij ze de ouders laten zien wat ze na groep 8 gaan doen, en mogen daar een presentatie over houden. Lynn komt op het idee om het over de Tweede Wereldoorlog te hebben. Ze wil namelijk schrijfster worden van historische boeken.
Ze wordt verrast door haar oma die haar in de meivakantie mee wil nemen naar Krakau.
Hun eerste bezoek is aan het Nationale Museum. Daar ontmoeten ze Jacub Kowalski die in het museum werkt. Hij spreekt Nederlands doordat hij een paar jaar in Nederland heeft gewoond. Hij vertelt Lynn allerlei interessante dingen die ze voor haar presentatie kan gebruiken.
Als Lynn en oma met de bus naar de zoutmijn gaan, zien ze twee Joodse mannen met zwarte pakken aan, hoeden op en lange krullen bij de oren. Het valt Lynn op dat de plaatsen voor, achter en naast de mannen vrij blijven en op de terugweg ook. Ik verwachtte dat hier later in het boek nog uitleg over zou komen, maar nee. Dus ik vraag me af wat de reden is dat die plaatsen vrij bleven. Is dat realistisch of een verzinsel van de schrijfster? Doordat het niet uitgelegd wordt, voegt het niets toe aan het verhaal.
Als dit boek door een ongelovig kind uit de bibliotheek gehaald zou worden, zou hij of zij zich misschien afvragen wat er bedoeld wordt aan het eind van hoofdstuk 1 met deze zin: Even later is het stil in de klas en dankt de meester voor de mooie schoolweek. Jammer dat er niet staat: dankt de meester God voor de mooie schoolweek.
Lynn wordt door haar ouders, broers en vrienden prinses genoemd. Waarom? Misschien omdat ze Prins heet van de achternaam? Dat had dan wel even vermeld kunnen worden.
Een boeiend verhaal met interessante wetenswaardigheden over de oorlog.
Geef een reactie