Een maand lang leven met gelovigen uit het Romeinse Rijk
Al dertig jaar lang bestudeert Benno Zuiddam de oudste periode van het christendom als wetenschapper, vooral in combinatie met de Bijbelwetenschappen. In de vroege kerkgeschiedenis en de antieke oudheid heeft hij mensen leren kennen van wie hij merkte dat zij net zo waren als wij allemaal. Je kunt hun veel verwijten, maar niet dat ze dom waren of niet de juiste vragen stelden. Hij leerde van heidenen die nadachten over God en worstelden met het spreken en het zwijgen van de goden. Omdat het in onze tijd al niet anders is, neemt Benno ons mee naar die mensen, en laat ons meemaken wat zij meemaken en nadenken over keuzes die zij soms gedwongen waren te maken en soms in alle vrijheid maakten. En vervolgens laat hij ons nadenken over onze eigen keuzes in onze eigen cultuur en omstandigheden, ook al zijn de vragen soms heel sturend en soms ook heel gesloten en kun je niet veel kanten op na het lezen van zijn onderhoudende geschiedenis. Een vraag als: “Is het belangrijk dat God eerlijk en rechtvaardig is?” lijkt me een gigantische open deur.
Zuiddam schrijft prettig maar niet oppervlakkig. Hij neemt je echt mee naar de dilemma’s die al heel snel na de opstanding van de Heer Jezus Christus ontstonden en hoe daarmee werd omgegaan door de gelovigen in de verschillende delen van de toenmalige wereld.
Ik krijg de indruk dat dit boek voor jonge mensen is geschreven door de vragen, die sturen op levensvormende beslissingen. Maar het niveau is pittig en ik meen dat het iets te hoog gegrepen is voor adolescenten in het algemeen. Tegelijk is kennis van de ontwikkeling van de vroege kerk een pre bij het lezen van dit boek.
Als inleiding tot de vroege kerkgeschiedenis is het lezenswaardig voor alle leeftijden na de adolescentie.
Geef een reactie