Mantel van angst
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
Onder de
Mantel van angst
Ligt het onrecht
Dat we vermijden
Maar als we
Durven kijken
Zal de waarheid
Ons bevrijden.
Zo begint dit boek over Religieus Trauma Syndroom. Inge Bosscha legt uit waarom ze gekozen heeft voor deze term. Het gaat om de wonden die iemand aan het zijn binnen een religieus systeem, heeft opgelopen.
Ik vind het sterk van haar dat ze heeft aangegeven dat dit syndroom in elk religieus systeem kan voorkomen; dat mensen met dit syndroom binnen en buiten een geloofsgemeenschap leven; dat het kan gaan om de onderdrukking van je identiteit en/of gevoelsleven in de kinderjaren maar het kan ook later in je leven optreden.
Hoewel zij zelf slachtoffer is, schrijft ze helder, liefdevol, beschouwend en helpend. En zij geeft duidelijk aan dat als je vermoed dat je lijdt aan dit syndroom je hulp nodig hebt om verwerkingsprocessen en helingsprocessen te kunnen aangaan. Ze geeft ook tips om de voor jou geschikte therapeut of hulpverlener te vinden.
Ze geeft ontstaan en instandhouding van ongezonde machtsrelaties; het gebruik van clichéteksten in de relaties die tot schade leiden en waarom het zo moeilijk is voor slachtoffers van dit syndroom om de geloofsgemeenschap te verlaten en heling te vinden.
Inge maakt onder toestemming gebruikt van de reacties die zij heeft gekregen van slachtoffers. Let op: deze reacties kunnen voor geloofsgemeenschappen confronterend zijn, maar juist daarom is het goed om van dit boek zorgvuldig kennis te nemen.
Angst voor de hel is een steeds terugkerend thema. Dat vinden we ook terug in de titel. De schade die zich uit in het RTS. Wat je mogelijk kunt doen tijdens het proces van afscheiding en herstel.
Ik beveel dit boek aan voor alle geloofsgemeenschappen om alert te worden en attent gemaakt te worden, huisartsen, leraars, hulpverleners en slachtoffers. Zorg dat je gezond wordt en herstel vindt.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie: