Houd stand!
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
Houd stand! van Alistair Begg is een beknopt maar diepgaand boek dat christenen wil bemoedigen om standvastig te blijven in hun geloof te midden van de toenemende druk uit de seculiere cultuur. Het is geschreven voor gelovigen die zich moeten verhouden tot deze cultuur. Aan de hand van het Bijbelboek Daniël wordt de lezer een kader geboden om met vertrouwen en moed te blijven staan in een maatschappij waarin geloof en Gods Woord geen leidraad meer zijn.
Daniël moest zich als balling aanpassen aan een andere cultuur die lijnrecht tegenover zijn geloof en principes stond. De vraag daarbij is hoe je dan in geloof blijft staan. Ook Daniël heeft misschien wel angsten gekend voor de heersende macht en zich daarbij vertwijfeld afgevraagd of hij onder zulke omstandigheden gehoorzaam kon blijven aan de God van zijn vaderen. Begg benadrukt dat gelovigen vandaag de dag, net als Daniël en zijn vrienden, ballingen zijn in een wereld die God vaak verwerpt.
De hoofdboodschap is dat christenen vanuit vertrouwen op Gods regering de moed niet hoeven te verliezen. Als christenen zijn we nog niet thuis maar we zijn ook niet verder bij Jeruzalem vandaan dan Babel. We moeten niet achteromkijken naar de glorietijd waarin het christendom gemeengoed was, maar gehoorzaam zijn tot eer van God, waarbij we mogen blijven uitzien tot God alle ballingen uiteindelijk thuis zal brengen. God regeert soeverein en heeft controle over de gebeurtenissen in de geschiedenis. Van Daniël kunnen we leren hoe hij op zijn God bleef vertrouwen. We kunnen soms wel opkijken naar de geloofsmoed van Daniël, maar Begg laat zien dat niet Daniël de held in het verhaal is maar God die dwars door alle omstandigheden toewerkt naar Zijn Koninkrijk. Van Hem mogen we hulp en uitkomst verwachten. Hij suggereert dat onze geloofsmoed een natuurlijk uitvloeisel zal zijn van het diepe vertrouwen in Gods leiding. Wel moeten wij onze grenzen kennen om de maatschappelijke verwachtingen en eisen goed te kunnen onderscheiden. Hij waarschuwt tegen de verleiding om Bijbelse waarheden in gevaar te brengen omwille van culturele relevantie.
Verder besteedt Begg veel aandacht aan het behouden van een christelijk getuigenis. Daniëls trouw is een voorbeeld hoe christenen een leven kunnen leiden dat hun overtuigingen weerspiegelt of dat nu op de werkvloer, in de politiek of in relaties is. Het onderscheiden van de heersende cultuur betekent niet dat we ons als christenen moeten isoleren, maar binnen de cultuur moeten we ons als trouwe vertegenwoordigers van Christus houden aan Zijn normen.
De visioenen van Daniël komen ook aan bod. Te prijzen is dat Begg zich niet laat leiden door allerlei duidingen maar vooral de grote lijn benadert. Ook hierbij legt hij het accent op hoop. De toekomst wordt veel erger dan we dachten maar ook veel beter dan we ooit durfden te hopen. Hij ziet in de beschrijving van alle eschatologische beelden dat, hoewel de situatie alle schijn tegen heeft, God regeert en de toekomst in handen heeft. Daniël mag zien dat hij niet alleen is in het centrum van het Babylonische Rijk en dat alle menselijke koninkrijken zullen afbrokkelen.
Met iets meer dan honderd pagina’s is dit een beknopt en toegankelijk boek. De stijl van Begg is vrij rechttoe rechtaan maar ook pastoraal. Als predikant biedt hij via social media geloofstoerustingen waarbij hij bekendstaat om zijn Bijbels onderwijs. Dat is ook in dit boek terug te zien. De focus ligt niet zozeer op meningen of cultureel commentaar maar vooral op het uitleggen van Gods Woord. Hij behandelt moeilijke kwesties op een toegankelijke manier zonder theologisch jargon te gebruiken. Zijn toon is vooral hoopvol en nooit wanhopig. Hij biedt de lezers praktische adviezen hoe je in geloof op tegenstand kunt reageren. Hierin is hij realistisch en bemoedigend.
Op enkele punten mist Begg in zijn uitleg wat diepgang. In zijn benadering van secularisatie benadert hij vooral de negatieve consequenties voor het christelijke geloof. De culturele duiding is daarmee eenzijdig. Ook complexe dilemma’s hoe wij ons als christenen in de publieke sfeer moeten begeven, komen relatief weinig concreet aan bod. Maar los van dit punt biedt dit boek een stevig fundament om met moed en overtuiging te leven in een cultuur die de christelijke wereldvisie niet verwelkomt.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie: