Lydia de purperverkoopster is de hoofdpersoon in deze roman van Tessa Afshar, een Amerikaanse schrijfster met Iraanse achtergrond. Deze achtergrond is van invloed op de Midden-Oosterse sfeer in haar boek, dat omtrent het jaar 50 speelt. Zowel de harde en meedogenloze kant van het leven in het grote Romeinse Rijk als de ongekende mogelijkheden binnen datzelfde Rijk komen in het merendeels gefantaseerde leven van Lydia goed tot zijn recht. Het is prachtig om fantasie zo verweven te zien met de geschreven historie. De mensen uit de geschiedenis komen tot leven en spreken tot de verbeelding. Natuurlijk zijn de romantiek en het gevecht tussen goed en kwaad niet ver weg.
Lydia verliest in dit verhaal mede door eigen keuzes, haar totale bestaan: haar huis, haar vader, haar mogelijkheden om te leven. Nadat haar vader is gestorven, dreigt het gevaar om het leven op te geven. Dan verschijnt op het juiste moment Rebekah in haar leven. Lydia besluit haar laatste centen eraan te wagen en neemt Rebekah mee op reis om ergens in Griekenland een nieuw bestaan op te bouwen.
Ondanks de culturele weerstand, de tegenslagen en het trauma in haar hart, bouwt Lydia een bloeiende handel op in Filippi. Natuurlijk is het deel dat ze Paulus ontmoet terwijl ze bij de rivier samenkomen om de God van Israël te aanbidden, bekend. Toch leest dat alsof het voor het eerst gebeurt. Lydia wordt de eerste gelovige in Europa. En daarmee ook een geweldig voorbeeld voor alle Europeanen. Paulus neemt in zijn gevolg een man mee, die als een blok voor Lydia valt. Hij doet er alles aan om haar hart te winnen. Ik kon het boek nauwelijks wegleggen. Prachtig!
Geef een reactie