Een ketting van hoop
18150
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
Ruth Warren is een pasgetrouwde vrouw, ze woont in een arbeiderskamp bij de olievelden in het Texas van 1934. Ze voelt zich heel erg gelukkig hoewel ze niet veel te makken heeft, totdat haar man Charlie bij een olie-uitbarsting omkomt in de brand die erbij gepaard gaat. Ruth moet terug naar haar ouderlijk huis in Alba waar ze een heel strenge jeugd heeft gehad. Ze verzinkt in een diepe depressie. Uiteindelijk dwingen haar vader en moeder haar uit bed te komen en iets te gaan doen. Dan gaat ze naar de vrouw die haar enige toeverlaat was, juffrouw Berger, de bibliothecaresse. Vroeger hielp ze haar al en opnieuw pakt ze de taak als assistente op. Ze ziet voor zichzelf geen enkele toekomst meer.
Voordat ze naar de olievelden vertrokken, had juffrouw Berger voor Charlie en Ruth allebei een aanvraag de deur uitgedaan naar een universiteit omdat de twee goede scores hadden op school. Tijdens de rouwtijd komt juffrouw Berger met een positief bericht aanzetten. Ruth krijgt een volledige studiebeurs aan de Union University in Pasadena in Californië.
Ze accepteert de beurs en vertrekt, maar niet voordat ze al iets te maken heeft gehad met rassendiscriminatie. De bibliothecaresse leent via een geheime zijdeur boeken en artikelen uit aan zwarte mensen. Ze heeft een goede verstandhouding met hen. Door de bibliothecaresse wordt ook een nare actie van de KKK verijdeld. Ruth krijgt mee wat er had kunnen gebeuren en staat voor het eerst stil bij de ongelijkheid in het land tussen groepen mensen.
In Pasadena breekt er een totaal nieuwe tijd voor Ruth aan. Ze heeft een leuke kamergenote en ze studeert met heel veel plezier en heel hard. Ze valt op en wordt daardoor de assistente van een professor. Ze heeft al een half jaar op deze manier een ontzettend mooi leven totdat de professor letterlijk alles voor haar verknalt en weer stort haar wereld in elkaar. Ze zoekt onderdak bij Thomas met wie ze tijdens de kerstvakantie bevriend is geraakt. En dat is in een Mexicaanse enclave. Omdat ze een zware hersenschudding heeft opgelopen tijdens het incident met de professor, wordt ze door een Mexicaanse jonge vrouw verzorgd die verstand heeft van geneeskunde. Ze worden vrienden en in dit dorp pakt Ruth haar leven opnieuw op en gaat de kinderen lesgeven, samen met haar vriend. De haat tegen deze mensen, die uitgebuit worden door de Amerikanen loopt op en op een bepaald moment loopt alles uit op een vreselijk drama.
Toch is er in het hele boek ontzettend veel hoop te vinden. De veerkracht van mensen die in een vreemd land hun bestaan moeten bouwen, is een hoofdpunt, dat geldt zowel voor Ruth als voor de mensen met wie ze te maken krijgt. Er lopen parallellen tussen Ruths situatie en die van de mensen die ze ontmoet en daarom krijgt ze liefde voor de vreemdeling en zet ze zich voor hen in. Een prachtig boek, dat zeker nu gelezen moet worden!
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie