De Weg volgen
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
Bij Jezus zijn, steeds meer op Hem lijken en als Jezus leven is de samenvatting en de ondertitel van dit prima leesbare boek. Wie je ook bent, in welke fase van je leven of wat je ook doet: elk moment kun je beginnen een kleine stap te doen om in dit proces te zijn. Een leven met Jezus. Wie wil dat niet? John Mark Comer is er met vallen en opstaan mee bezig. Hij heeft zijn verhaal zo opgezet dat het moeilijk wordt om je aan de verantwoordelijkheid te onttrekken. Je kunt nooit meer zeggen: “Ik heb het niet geweten.” Dus voor mensen die ‘eerst hun vader willen begraven of voor hun gezin willen zorgen’ voordat ze achter Jezus aan willen gaan, is het behoorlijk confronterend. Voor de mensen die toch al bezig waren om in hun wandel achter Jezus aan al stappen te zetten, is het zowel confronterend als zeer aanmoedigend om kennis te nemen van de manier waarop je je geestelijke weg kunt vormgeven. Overigens wordt dat op een praktische manier goed uitgelegd. Iedereen kan het. Iedereen! Maar er is een aantal obstakels. John Mark Comer spreekt over een muur waar elke gelovige op enig moment mee te maken krijgt. Die muur is keurig ingetekend in een schema van de fasen van het geloof. Goed om er kennis van te nemen. Andere obstakels kunnen onwennigheid met een aantal stappen zijn, bijvoorbeeld vasten, zo totaal niet in onze cultuur opgenomen. Of contemplatie, in de stilte bij God zijn en hem ‘aanschouwen’. Juist daarom heeft de schrijver aan het begin sterk benadrukt dat het voor de westerse gelovige in Jezus een kwestie wordt van dingen gaan weglaten of afleggen. Het gaat niet om dingen aanleren, maar eerder om dingen af te leren. Het gaat niet om iets nieuws maar om bepaalde gewoonten onder ogen te nemen en er voor jezelf kritische vragen over te stellen: Brengt het me dichter bij Jezus of doet dit dat niet? Dan kun je besluiten om het uit je leven weg te doen. Of er op zo’n manier mee leren om te gaan dat je ongehinderd Jezus kunt blijven volgen op een steeds intiemere manier. Steeds dichter bij Hem en echt, je hoeft er geen monnik of non voor te worden, je kunt het altijd en in elke fase van je leven gaan doen. Domweg gehoorzamen.
John Mark Comer is vooral sterk prikkelend in de richting van de goede weg. Geestelijke vorming overkomt iedereen, of je het wilt of niet. Je kunt er niet mee beginnen, het is er vanaf je vroegste jeugd. Beter is jezelf de vraag te stellen: Wie ben ik aan het worden? En als dat iemand is die niet beantwoordt aan de zelfverwerkelijkingsbeweging in onze cultuur, zit je al aardig in de goede richting want bij Jezus was liefde niet een gevoel van genegenheid maar het welzijn van de ander stellen boven die van jezelf. En stelt hij: Nee, het leven is af en toe niet leuk, maar als je de Weg van Jezus volgt ga je zelfs in dat niet leuke een enorm geluk ervaren. Een geweldige realiteit. Maar veel mensen weten niet hoe ze bij Jezus in de leer kunnen gaan. En daarvoor geeft John Mark Comer praktische handreikingen, die de eeuwen door beproefd zijn. Hij noemt evenzeer ook de methoden die niet werken en ook door gelovigen uitgeprobeerd zijn. (Wat heerlijk dat we tweeduizend jaar geschiedenis hebben en zo veel ervaring met hoe het wel werkt.) Het deel dat de schrijver ‘de zonde’ onder de loep neemt op blz. 106-113 is zeer verhelderend en helpend. Ook zijn uitleg hoe het proces verloopt van het op Jezus gaan lijken, namelijk moeizaam, traag en oncontroleerbaar, is helpend. Het gaat niet over: eerst doe ik a, dan b etc.
Het goede nieuws is dat Jezus de ultieme kracht in het universum is en dat het leven met Hem nu voor iedereen bereikbaar is. We kunnen deel uitmaken van een gemeenschap die Jezus, heel geleidelijk, bezig is te vormen tot een stralende nieuwe samenleving van vrede en gerechtigheid en iedereen kan deel uitmaken van dit verhaal. We zijn geroepen om samen met Jezus dingen weer op orde te brengen door genezing, bevrijding, profetie en daden van rechtvaardigheid. Iedere persoon die we ontmoeten is een kans om lief te hebben en te dienen.
Na de uitgebreide uitleg volgt de introductie van de Leefregel. Ieder heeft een ‘regel’ waarnaar hij leeft. De vraag is: levert die leefregel op wat jij wilt? Werkt de leefregel voor je of tegen jou in. Om daarachter te komen moet je je leven evalueren.
De schrijver heeft negen hoofdpunten in zijn eigen Leefregel. Hij legt ze helder uit. Ze vormen een aantrekkelijk geheel. Je kunt ze indelen op betrokkenheid of onthouding, op alleen of gemeenschappelijk met een balans daartussen. Een handig schema op blz. 206 daarover.
Hij eindigt met een hoofdstuk dat aandringt op een keus en bemoedigt: “Wees niet bang want de weg die voor je ligt is lang en soms moeilijk maar hij loopt over van de onuitsprekelijke vreugde van de liefde.”
Achter in het boek een aanmoediging om de ontwikkeling van materiaal op dit gebied te blijven volgen en een uitgebreide lijst van noten.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie