In de Barteljorisstraat in Haarlem was het horlogebedrijf van de familie Ten Boom gevestigd. Toen het bedrijf in 1937 honderd jaar bestond, werd Corrie officieel de eerste vrouwelijke horlogemaker van Nederland. Een paar jaar later brak de oorlog uit en kwamen er onderduikers bij de Ten Booms in huis. Boven in het huis, in Corries slaapkamer, werd een speciale ruimte gebouwd die de Engelenbak werd genoemd. Daar moesten de onderduikers heen vluchten als er onraad dreigde. Het ging acht maanden goed, toen werd er verraad gepleegd. De hele familie werd opgepakt.
Zes Joden zaten drie dagen in de Engelenbak, toen werden ze bevrijd door vaderlandslievende agenten.
Corries vader overleed in de gevangenis en Corrie en haar zus Betsie werden gedeporteerd naar concentratiekamp Ravensbrück. De meeste Ten Booms overleefden de oorlog niet maar Corrie kwam als door een wonder vrij.
Na de oorlog reisde Corrie naar Duitsland om te vertellen wat ze in de oorlog had meegemaakt. Ruim dertig jaar lang tot haar dood in 1983 bracht ze in meer dan zestig landen haar boodschap van vergeving, liefde en hoop.
Dit is de bekende geschiedenis van Corrie ten Boom, opgetekend door een Amerikaanse auteur. Hij heeft zeer goede research gedaan en heeft het verhaal van Corrie aangevuld met goed onderbouwd aanvullend materiaal. Ook het verhaal van Anne Frank wordt zijdelings beschreven.
De auteur heeft een prettige schrijfstijl, het boek is bijzonder boeiend en leest als een trein.
Een klein minpuntje betreft de omslag, niet het huis van de Ten Booms staat op de cover maar heel andere huizen.
Geef een reactie