Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202631

Datgene waarboven niets groters gedacht kan worden

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Rutten, Emanuel

Filosofie argumenten voor bestaan van God

Frea Kroese

07-08-2024

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Bestaat er iets waarboven niets groters gedacht kan worden? De titel is uitnodigend om meegesleept te willen worden door Emanuel Rutten in zijn nieuwe ontwikkelde argumenten voor het bestaan van God. Alleen moet ik alle zeilen bijzetten om te begrijpen wat hij schrijft. Hoewel hij logisch formuleert, heb ik net niet genoeg voorkennis van de werken van de filosofen door de geschiedenis heen, om goed te doorgronden wat hij schrijft.

Ondanks dat kon ik toch genieten van zijn betogen. Hij kadert scherp af waarbinnen de argumenten zijn ontwikkeld. Hij zegt bijvoorbeeld: We kunnen niet anders dan binnen ons eigen menselijke kader over ons bestaan en dat van de wereld nadenken. Hij noemt dat ‘binnen-de-wereld-voor-ons’. Op een buiten ons geplaatste manier van denken en ervaren kunnen we geen overwegingen realiseren.

De schrijver heeft binnen deze kaders acht nieuwe argumenten voor het bestaan van God geformuleerd. Hij beschrijft daarvoor begrippen vanuit de filosofie die op een moment in de geschiedenis zijn geformuleerd. Hij houdt ze tegen het licht, weerlegt ze, voegt er nieuwe aan toe en gebruikt ze in de argumentering die hij ontwikkelt. De uitleg van deze begrippen heeft mij geholpen zijn argumentering te kunnen volgen.

Hij werkt zijn gedachtegang uit en maakt daarbij gebruik van logische beweringen, premisses. Soms zet hij zijn premisses duidelijk achter elkaar en beschrijft daarna zijn conclusies. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het ‘wereldbeelden-argument’. Hij neemt in dit argument mee dat een wereldbeeld niet alleen rationeel te benaderen is, maar dat we andere elementen moeten toevoegen, zoals hoe je je bestaan vormgeeft of hoe je dingen emotioneel ervaart. Ieder mens leeft vanuit een bepaald wereldbeeld, zonder dat kunnen we ons leven niet vormgeven. Dus dan is niet alleen het ‘wat geloof ik?’ van belang maar heeft ‘op welke manier leef ik het uit?’ van even groot belang. Als je dat wilt onderzoeken moet je een breed onderzoeksmodel formuleren waarin deze aspecten worden meegenomen. In ieder geval concludeert hij, dat als men dit ontwikkelde model hanteert, theïsme waar is.

Pluspunten

Verrassende gedachtegangen.

Logische weerleggingen.

Mooie argumenten, zoals het argument naar aanleiding van de sublieme ervaring.

 

Minpunten

Wetenschappelijk taalgebruik.

Voorkennis moeten hebben van filosofische termen en manieren van denken.

Ik zou heel graag zijn gedachten willen integreren in mijn overwegingen en gesprekken. Maar ik durf het niet aan om iets te gebruiken in gesprek met anderen die bijvoorbeeld domweg beweren dat er geen oorzaak is van alle dingen. Daarvoor zou ik eerst een jaartje filosofie bij Emanuel Rutten moeten studeren, vrees ik.

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.