Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20033

ADHD Hoe haal je het uit je hoofd?

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Wildervanck, Cathelijne

Themaboek ADHD

Cora van Dijk

17-03-2020

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Uitgeverij Scriptum komt met een herziene versie van het boek dat reeds in 2017 uitkwam. Dat is niet vreemd. De kijk op ADHD is volop in beweging. Daarom herschreef Cathelijne Wildervanck haar boek in 2019.

Wat vooral opvalt is de manier waarop Wildervanck tegen ADHD aankijkt en wat zij als oplossingen ziet. ‘Reinheid, rust en regelmaat’ is een veel gehoorde aanbeveling voor mensen met ADHD en ADD klachten. Daarbij gaat het om de beteugeling van klachten om deze hanteerbaar te maken. Hiermee worden de hyperactiviteit en impulsiviteit ingedamd. In het boek wordt dit een schijnoplossing genoemd. Wat is volgens de auteur dan wel een oplossing?

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een gedegen uitleg van bijna 100 pagina’s over AD(H)D. Wat gebeurt er in je hoofd, wat doen prikkels met je en vele andere zaken worden behandeld. Alles wordt verduidelijkt met begrijpelijke schema’s en ook met oefeningen.

Het tweede deel is praktisch gericht; hoe ga je om met AD(H)D? Hoe haal je het uit je hoofd? Het oude idee is makkelijk met een voorbeeld aan te duiden. Wat doe als je niet stil kunt zitten? Jezelf dwingen om stil te gaan zitten. Je richt je aandacht op het probleem. Maar is dat wel reëel? Zijn er geen andere mogelijkheden? Aandacht geven aan problemen en fouten is vermoeiend en in zekere zin negatief. Want het zal niet altijd lukken en hoe denk je dan over jezelf? ‘Ik heb weer gefaald.’ Daarom begint Wildervanck op een andere plaats. In plaats van het accent te leggen op wat je niet goed kunt, legt ze de nadruk op wat je wel kunt. Citaat: “Het begin van het verbeteren van je slechte eigenschappen en minpunten ligt bij het bewust worden van je pluspunten.”

Ik moet zeggen dat het een verrassende visie is. Toch is het niet nieuw. Ook in het onderwijs ligt steeds meer de nadruk op het uitbuiten van dat waar een leerling goed in is, in plaats van te proberen te veranderen waar iemand niet goed in is. Als ik dit naast de visie van Wildervanck voor AD(H)D zet, is haar visie heel logisch. Ik kan me heel goed voorstellen dat wanneer je de kracht van iemand gaat gebruiken er zich mogelijkheden openen om AD(H)D te lijf te gaan. Ook in dit deel ruimte om te oefenen.

Welke doelgroep heeft dit boek? Ik denk iedereen die beroepsmatig te maken heeft met AD(H)D. Niet alleen artsen, maar ook bijvoorbeeld leraren, life-coaches en vooral ook ouders. Natuurlijk ook iedereen die er zelf mee te maken heeft. Daarnaast denk ik aan vrienden en/of collega’s. Bijna kun je zeggen: voor wie is dit boek niet bedoeld? Een echte aanrader om meer over het brein van de mens te leren kennen en begrip te ontwikkelen voor hen die AD(H)D hebben. Zeer boeiend.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.